Flygrevyn 5-2024

Tredje generationen svenskt elflyg
ES-19 blev HS-30 när Heart Aerospace växlade upp storleken på den egna elmaskinen. Nu kommer den i en tredje version och samtidigt flyttas den fortsatta utvecklingen till USA.

Dragkampen fortsätter mellan jättarna Boeing och Airbus
Trots säkerhetsproblem tar Boeing betydande marknadsandelar på en marknad som förväntas fortsätta sin återhämtning efter pandemin.

Europa behöver en ny tyngdlyftare
AN-124, C-17 Globemaster, A400M, Hercules. Alla fyra med kapacitet att lyfta stora mängder frakt. Men det räcker inte, menar NATO och EU som nu inlett jakten på en ny tyngdlyftare..

Ural Airlines kvar på åkern
Flygningen tog stopp 20 mil från destinationen med en nödlandning på en åker. Där har maskinen stått i ganska precis ett år. Planer fanns att försöka starta från åkern men det visade sig omöjligt.

Fortsatt flyghjälp till Ukraina
F-16 å ena sidan, Mirage 2000 å den andra. Allt fler länder skänker stridsflygplan till Ukraina. Sverige avvaktar fortsatt med Gripen men skickar nu två Saab 340 Argus.

TP 84 – en legend inom transportflyget
Redan 1965 började Flygvapnet använda Hercules C-130. Där flyger den än och är ryggraden i transportflyget. Flygrevyn har besökt Såtenäs för en närkontakt med TP-84

Piper M700 Fury
FAA-certifiering är klar och M700 ”Fury” debuterade på Sun’n Fun i Florida i våras. Den blir nu Pipers nya, snabba flaggskepp och Flygrevyn testflög den i danska Odense.

Svensk teknik på väg upp i rymden
I somras lyfte den nya europeiska jätteraketen Ariane 6 för första gången. En viktig underleverantör är GKN Aerospace i Trollhättan som står för turbiner och munstycken.

Flygshow runt om i landet
Runt om i landet har det arrangerats både större och mindre flygshower. Flygrevyn fick ta del av några av de mer spektakulära.

SK 60 muckar från Flygvapnet
Den har varit i tjänst sedan 1967, som skolflygplan och som lätt attackmaskin. Men nu muckar trotjänaren SK60 och en och annan tår fälldes vid den ståtliga avskedsceremonin.

Då togs världens mest berömda bild
Fotografen omkom i somras i en flygolycka. Men den bild som astronauten Bill Anders tog när Apollo 8 rundade månen lever kvar. ”Earthrise” har kallats världens viktigaste foto.